Tak asi nikdo nečekal, že restaurace budou mít rezervy kvůli pandemii, ale na mimořádné situace by ji mít měli - třeba rekonstrukce ulice, ve které restaurace sídlí, větší havárie vody, problém s personálem, zvýšení nájmu, vykradení, rekonstrukce interiéru. Nebo se normálně nic takového neděje či takové situace pokrývá pojištění?
"na mimořádné situace by rezervu mít měli - třeba rekonstrukce ulice, ve které restaurace sídlí, větší havárie vody"
Je videt ze (bez urazky) vubec nic netusite o tom ja u nas grastro funguje. Jedna se snad o nejshnilejsi odvetvi co mame: Neuveritelne silna konkurence: "Co ma v praze dvere do sklepa, tam je hospoda" (slova cizincu co sem prijedou) a diky tomu ceny hluboko pod hranici rentability.
Nepriznavaji se zdaleka vsechny trzby (EET na tom nic moc nezmenilo) a z nezdanenych penez se vyplaci personal. Ten ma oficialne minimalni mzdu (a z ni vypocitane odvody na zdravku a socialku) a zbytek dostava bokem na drevo (to se majitelum vyplaci prave proto, ze maji ty zatajene/nezdaneny trzby). Lidi kteri v tom delaji vam potvrdi, ze kde maji obed pod 150,-kc (myslim restaurace, ne jidelny) tam, je neco spatne. Bud fixluji na danich ci mzdach (nejcasteji oboji), nebo neplati nektere z mnoha desitek dalsich povinnych poplatku. Jenomze vysvetlujte tohle zakaznikovi, kdyz vidi ze vedle maji obed za 130,- i s napojem :-/ Jak muzeme mit 50% nemeckych mezd a v hospodach jsme sotva na 30% nemeckych cen (procenta strilim od boku, jde o princip)? To prece nedava zadny smysl. A zkuste si v tomhle usetrit nejake "rezervy"..... Kdyz si odmyslim turisticky gastrobussiness v centru prahy, tak vsichni jedou skoro na doraz...
Resenim je krach 30% hospod a v tech prezivsich o 30% zvysit ceny, treba to Wu-chansky zapal plic zaridi....