Tak asi nikdo nečekal, že restaurace budou mít rezervy kvůli pandemii, ale na mimořádné situace by ji mít měli - třeba rekonstrukce ulice, ve které restaurace sídlí, větší havárie vody, problém s personálem, zvýšení nájmu, vykradení, rekonstrukce interiéru. Nebo se normálně nic takového neděje či takové situace pokrývá pojištění?
Bude hezké když do roka a do dne Patrik si poslechne svoji přednášku a řekne "tak v těhle a těhle věcech jsem se mýlil" a pokud zjistí, že jich je třeba většina, tak si řekne, že už dál věštit nebude a zaleze někam do nory. Taky by si tohle cvičení mohli udělat i analytici předpovídající kurz koruny za rok, trendy cen benzínu na pumpách, v čele s Lukášem Kovandou a profesorem Švejnarem. Bohorovná přidrzlost těhle předpovídačů, kteří ani tváří v tvář tomu, že se opakovaně naprosto mýlí je neuvěřitelná.
"na mimořádné situace by rezervu mít měli - třeba rekonstrukce ulice, ve které restaurace sídlí, větší havárie vody"
Je videt ze (bez urazky) vubec nic netusite o tom ja u nas grastro funguje. Jedna se snad o nejshnilejsi odvetvi co mame: Neuveritelne silna konkurence: "Co ma v praze dvere do sklepa, tam je hospoda" (slova cizincu co sem prijedou) a diky tomu ceny hluboko pod hranici rentability.
Nepriznavaji se zdaleka vsechny trzby (EET na tom nic moc nezmenilo) a z nezdanenych penez se vyplaci personal. Ten ma oficialne minimalni mzdu (a z ni vypocitane odvody na zdravku a socialku) a zbytek dostava bokem na drevo (to se majitelum vyplaci prave proto, ze maji ty zatajene/nezdaneny trzby). Lidi kteri v tom delaji vam potvrdi, ze kde maji obed pod 150,-kc (myslim restaurace, ne jidelny) tam, je neco spatne. Bud fixluji na danich ci mzdach (nejcasteji oboji), nebo neplati nektere z mnoha desitek dalsich povinnych poplatku. Jenomze vysvetlujte tohle zakaznikovi, kdyz vidi ze vedle maji obed za 130,- i s napojem :-/ Jak muzeme mit 50% nemeckych mezd a v hospodach jsme sotva na 30% nemeckych cen (procenta strilim od boku, jde o princip)? To prece nedava zadny smysl. A zkuste si v tomhle usetrit nejake "rezervy"..... Kdyz si odmyslim turisticky gastrobussiness v centru prahy, tak vsichni jedou skoro na doraz...
Resenim je krach 30% hospod a v tech prezivsich o 30% zvysit ceny, treba to Wu-chansky zapal plic zaridi....
Jediné co je jisté je rozvírání sociálních a ekonomických nůžek mezi obyvateli.
Sranda je argumentovat přehospodováním v Prazee když v mnoha městech o xx xxx obyvatelích máte jen jednu průmernou a na vesnicích ani jednu špatnou.
Sranda je argumentovat prací na dohodu a home office u firemn kde to jaksi nejde nebo se nevyplatí . Tedy v kde notebook z elektro krámu má leda šéf a osttní se dělí o desktopy xx let staré.
Spousta firem nemá ani WEbové ani FB stránky
Spousta firem nená Eshop
Spousta firem nemá možnost platit kartou
...protože vše při tom obratu a nákladech je zbytečně drahé.
Váš komentář stál za zamyšlení přesně do té doby, než jste se do věštění pustil sám. A mimochodem, účelem toho věštění není popsat přesně realitu v budoucnosti, ale odhadnout trendy, na které je dobré se připravit nebo se jich vyvarovat. Když budete jen sedět a čekat, jak to dopadne, opravdu dojde na vaše slova – nějak to dopadne. Ale bez vás.
Celá série odvážných tvrzení z roku 2013:
https://www.zive.cz/clanky/patrick-zandl-energetika-se-musi-radikalne-zmenit/sc-3-a-168684/default.aspx
K tomu celkem jen hodně málo: Energomonitor - 2016, vlastní jmění -19M
Jedna sada falzifikovatelných předpovědí:
https://www.root.cz/zpravicky/zabije-nas-umela-inteligence-pokud-mel-darwin-pravdu-tak-ano-rika-patrick-zandl/