Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k aktualitě Hackeři skrze NFC v mobilech klonovali platební karty Čechů a vybírali peníze z bankomatů.

  • 30. 8. 2024 12:05

    Uncaught ReferenceError:

    a realita je úplně někde jinde. Čip na platební kartě toho je schopný, pravidelná výměna je umělé omezení, které snižuje riziko úniku karty a funguje jako takový dodatečný poplatek kartovým asociacím od bank (banka za karty musí platit, když ti je dává často zdarma).

    Problém je, že čipem se dneska už moc neplatí (zasunutí karty do čtečky). Dříve se platilo magnetickým pruhem, tam prostě bylo jen číslo karty. RFID je opět jen číslo karty. Dnes se hodně platí bezdrátově přes NFC, tam se opět přenáší jen číslo karty, ochrana je zaměřena primárně na samotný přenos, který se šifruje a podepisuje (v rámci možností), ale už ne na samotný identifikátor, který je prostě jako konstanta. Takhle přesně fungují i platby přes NFC na mobilu, mobil pošle číslo karty.

    Bezpečnost NFC plateb není založená na uchránění tajemství (ta mobilní, ne MV a použití čipu v platební kartě), ale na ochraně přenosu samotného a pokročilých dynamických filterech na straně banky, která si může vyžádat dodatečné ověření. Tomu odpovídají i nízké nastavené limity při platbě, ty ale už neplatí v případě využití nějakého brány uprostřed (Apple pay, Google pay či jiné).

    Mimochodem, kdyby do toho "zlá EU" nešťourala a nepřiskřípla křídla bankám, tak by nechali všechnu odpovědnost na držitelých karet, viz první podmínky naší spořky (a vlastně celé Erste), když zavedli bezkontaktní platby, humus.

    Z technického hlediska to není pěkné a zabezpečené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).