Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k aktualitě Google musí zaplatit 2,4 miliardy eur za zvýhodňování svého srovnávače před konkurencí.

  • 13. 9. 2024 9:21

    Uncaught ReferenceError:

    podívej se na historii těch dokumentů, ono to bylo docela rychlé, ale probíhala jednání s Googlem, odvolával se, diskutovalo se, co a jak upraví, vyhodnocovalo se.

    Tyhle velké spory se ale blbě sledují, je v tom část i politiky a nuancí, které z venku nevidíš. Ale principálně mi ten proces připadá v pořádku, zjistí se nedostatek, upozorní se na to ta společnost a požádá o změnu, změna byla nedostatečná, Komise varuje, že vyměří pokutu, proběhne několik dvoustranný jednání, proběhne k úpravě systémů a služeb, vyhodnotí se to, proběhnou jednání, vyměří se pokuta.

    Google za tohle má stejné problémy i v USA a v Číně povinně nabízí ve widgetech svoji konkurenci. Mám klienty ve Větnamu, Číně, Indonésii, JARu atd. To je teprve regulace, tam to ani nemáš napsané, tam se neřeší intepretace dopředu napsaných zákonů, tam za tebou prostě příjde někdo ze státní správy a řekne ti, nelíbí se mi to, tohle nedělej a tohle změň a nezřídkakdy to znamená, že si říká o úplatek, v Číně je tohle naprostý extrém. Zrovna při nedávné zatýkání ve Větnamu na za korupci celé vedení mého klienta narychlo odletělo pryč, nebudu se raději ptát proč.

    Nelze říct, že v těhle zemích jsou ty regulace menší, naopak mi to připadá, že jsou ještě větší, ale největší rozdíl je, že jsou selektivní, neplatí pro všechny, nevíš je dopředu, schvalování neprobíhá přes veřejné návrhy, prostě se najednou něco objeví. Např. na Filipínách jsme měli začít šifrovat i telefonní čísla v databázi, dali nám na implementaci měsíc (první verze DPA) a pak hrozilo omezování služeb a velké pokuty. Tady o šifrování uživatelský dat roky diskutujeme a roky např. tvrdí operátoři, že to je drahé a mezitím už 2x vyměnili datová uložiště a mohli šifrovat skoro zadarmo, ne, počkaj až nařízení příjde v platnost, aby mohli argumentovat náklady. To stejné NIS2, je několik let na implementaci.

    To, že si některá odvětví zaslouží méně pravidel, o tom žádná, ale že by to bylo tak tragické a nefunkční? To si nemyslím, ne po tom, co vidím jak to funguje jinde a jak to u nás je aspoň stabilní a predikovatelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).