Hlavní navigace

Názor k aktualitě Brazílie začala blokovat sociální síť X. Musk neuposlechl soudní příkaz od RRŠ - S tím bych i souhlasil... ...kdyby zrovna ta Brazílie...

  • 2. 9. 2024 21:27

    RRŠ

    S tím bych i souhlasil...
    ...kdyby zrovna ta Brazílie neměla úspěšně nakročeno k demokracii ražení Pinochetova Chile.

    Abyste byl schopen na internetu vymáhat ta samá pravidla, jako ve fyzickém světě, musel byste ten kousek internetu také ovládat - jenže to je asi tak stejně jednoduché, jako snažit se ovládat kbelík vlastní vody v obecním rybníce.
    Je načase, aby se státy smířily s tím, že tohle prostředí prostě nemá stejné hranice, jako státy - a pokoušet se aplikovat lokální pravidla i na tu část, která leží mimo, je prostě nesmyslné a neefektivní. Je možné si došlápnout na tu obchodní část, tedy blokovat peníze, ale už požadavek musíte tu mít obchodní zastoupení je v podstatě absurdní: pokud v některé zemi (přímo) nepodniká - třebas proto, že mu úplně stačí posílat peníze na americký účet a žádné smlouvy v místě neuzavírá - prostě na něj ten stát nedosáhne.
    Jasně, zablokovat Twitter může providerům nařídit - ale jen těm místním. Starlink je zase tak trochu mimo dosah.
    Také je možné trestat obyvatele, že se připojují přes Starlink, že používají VPN... - jenže to už zdaleka není svoboda, to už jsou vyloženě totalitní praktiky. (Ani toho drogového dealera nemůžete sledovat preventivně, bez povolení od soudu.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).