Hlavní navigace

Ať důchodci neplatí televizní poplatky, navrhuje Babiš

Sdílet

Andrej Babiš Autor: Hnutí ANO 2011

Poslanci budou na středeční mimořádné schůzi sněmovny diskutovat o zvýšení televizních poplatků. Velká mediální novela, která také rozšiřuje definici přijímačů o zařízení připojená k internetu, je nyní ve druhém čtení. Opozice chce prosadit změny v samotné podstatě zákona, pro většinu z nich však nejspíš nenajde dostatečnou podporu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš předložil návrh, který by od placení poplatků osvobodil všechny starobní důchodce, invalidní důchodce, všechny kategorie osob se zdravotním postižením a nezaopatřené děti do 26 let. Změnu prosazuje opakovaně s argumentací, že zvlášť zranitelné skupiny osob by měly mít přístup k médiím veřejné služby zdarma a stávající výjimky v zákoně nestačí.

Čtveřice poslanců ANO Patrik Nacher, Lubomír Brož, Martin Kolovratník a Stanislav Berkovec si osvojila pozměňovací návrh, který chce zachovat současný rozsah zařízení podléhajících poplatkům. Pokud by prošel, byla by povinnost platit poplatky odvozena nadále jen od vlastnictví klasického televizního nebo rozhlasového přijímače. Na mobily nebo počítače s připojením k internetu by se nevztahovala.

Poslanci ANO Marek Novák a Patrik Nacher navrhují rozšířit působnost Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrolu hospodaření České televize a Českého rozhlasu. Na tom sice panuje shoda napříč sněmovnou, vláda a opozice se však rozcházejí v technickém provedení. Vláda chce v této věci připravit samostatnou novelu, neboť bude nutné upravit vymezení kompetencí úřadu v ústavě. Ta dnes dovoluje úřadu kontrolovat zacházení se státním majetkem, to ale Český rozhlas ani Česká televize nejsou.

Další pozměňovací návrhy budou pravděpodobně představeny přímo během mimořádné schůze. Opozice například chce vypustit povinnost Českého rozhlasu a České televize přispívat k boji proti dezinformacím. Tento bod prosadili do chystaného zákona Piráti, už vládní právníci však vyjádřili pochyby ohledně vágnosti pojmu a praktického naplnění této povinnosti. Po odchodu Pirátů z vládní koalice tento bod už zřejmě nebude pro schválení zákona tak zásadní.

Jeden pozměňovací návrh připravil i vládní poslanec Petr Bendl (ODS), který chce přesněji omezit sponzoring na ČT1 na maximálně 50 hodin za rok. Zakazuje také umisťovat audiovizuální obchodní sdělení na weby České televize a Českého rozhlasu s výjimkou sebepropagace. Tento návrh už minulý týden schválil mediální výbor sněmovny.

Nový šéf ČT rok poté. První změny, personální přehmaty a čekání na vyšší poplatky Přečtěte si také:

Nový šéf ČT rok poté. První změny, personální přehmaty a čekání na vyšší poplatky

Našli jste v článku chybu?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).