Hlavní navigace

V pražských Malešicích vznikne technologické centrum s bydlením. TTC ho postaví za stovky milionů

17. 1. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: TTC
Technologické centrum naváže na dvě datacentra TTC a vedle kanceláří, laboratoří či trigenerační jednotky nabídne i komunitní bydlení pro startupy.

Česká investiční skupina TTC Holding v Praze v Malešicích vybuduje nové technologické centrum, do kterého chce investovat řádově vyšší stovky milionů korun. Na kraj hlavního města chce dostat zajímavé technologické a IT firmy a startupy. TTC naváže na dvě datová centra, která v oblasti provozuje skrze podnik TTC Teleport.

Právě datacentra se stanou jednou ze služeb, které TTC bude nabízet. Společnosti a startupy dále dostanou k dispozici datovou konektivitu, podpůrné služby například v logistice nebo chodu kanceláří, stravování, fitness centrum či podporu elektromobility.

Hlavní nabídkou pak budou coworkingové centrum, specializovaná pracoviště a komunitní bydlení. „Tato část bude určena pro začínající pracovníky, lidi ze startupů a mladé pracovníky z regionů,“ uvádí pro Lupu člen představenstva TTC Holding Luboš Müller.

Coworking má nabídnout flexibilní nájem, sdílené zasedací a školicí místnosti, otevřené laboratoře pro 3D tisk, kybernetickou bezpečnost, datovou analytiku, skladové a logistické prostory nebo zabezpečenou část pro provoz bezpečnostních a dispečerských pracovišť, zejména na zabezpečení kritické infrastruktury.

TTC rovněž dá k dispozici laboratoř pro vývoj hardwaru. Ta bude mít napojení na asi kilometr vzdálenou výrobní a osazovací továrnu.

Něco částečně podobného chce v Praze na Palmovce vybudovat společnost Prusa Research. Ta by chtěla odkoupit nedostavěný projekt Nová Palmovka a zřídit tam veřejnou 3D dílu a další zázemí.

Z průmyslové na technologickou zónu

Holding tedy cílí zejména na firmy a startupy z oblastí, jako jsou bezpečnost, energetika, cloudové služby, datová analytika a prvky AI, digitalizace železniční dopravy a technologie pro chytré budovy a chytrá města. V areálu by také měla zůstat významná část polygrafického průmyslu, který zde má tradici. V TTC tak věří, že díky tomuto zaměření odpadne nevýhoda v podobě lokality. IT firmy a startupy často mluví o tom, že kvůli najímání lidí potřebují atraktivní kanceláře v širším centru Prahy.

„Chceme maximálně využít potenciál oblasti, který je v jistém smyslu v Praze jedinečný. Jedná se totiž o jednu z mála lokalit, kde je možný rozvoj průmyslově technologických firem. S magistrátem i Prahou 10 probíhají intenzivní jednání o změně celé malešické oblasti z dnešní průmyslové zóny na technologickou zónu. V ní by byl prostor pro působení a rozvoj moderních technologických firem, které potřebují kromě office zázemí i vývojová pracoviště, logistiku, lehkou výrobu apod. a které zároveň kvůli potřebě spolupracovat s talentovanými odborníky nemohou působit na odlehlých okrajích metropole,“ vysvětluje Müller.

TTC má k dispozici areál o ploše zhruba 50 tisíc metrů čtverečních. Užitné prostory budov chystaného technologického centra budou na asi 32 tisících metrech čtverečních.

Celá tato oblast má být součástí energetického celku. TTC plánuje pořídit 5MW trigenerační jednotku schopnou generovat elektřinu, chlad a teplo. Počítá se rovněž s fotovoltaikou, akumulací a záložními zdroji. „Předpokládá se využití záložních zdrojů z našeho datového centra DC2, které je součástí areálu,“ popisuje Müller.

Trigenerační jednotka může TTC pomoci také stabilizovat energetickou situaci. TTC Teleport musel minimálně na první polovinu letošního roku výrazně zvyšovat ceny pronájmu služeb datacentra. Spekuloval totiž na pokles ceny elektřiny, který nenastal. Ve starším ze dvou datacentrech cena za kWh vzrostla na 11,7 koruny, u modernějšího na 6,3 koruny.

4eggs pro startupy

TTC Holding v rámci budování technologického centra loni založil technologický inkubátor 4eggs, který do koncepce zapadá. Projekt pomáhá například s investicemi, vývojem hardwaru a softwaru, prototypováním, projektovou podporou a podobně.

„Chceme startupům nabídnout kromě prostor přístup k naším znalostem, technologiím a zákazníkům. A naopak bychom rádi know-how ze startupů využili v našem podnikání. Tuto podporu chceme nabízet nejen startupům, ale i tradičním firmám, jež mají nějaký zajímavý rozvojový potenciál či nápad, ale nemají vlastní prostředky tuto oblast rozvinout. Proto také nemáme žádný fixní model spolupráce – ta se definuje projekt od projektu. V některých případech můžeme fungovat jako klasický VC investor, v jiných může dojít k dohodě o společném využití vzniklého know-how nebo ke vzniku nějaké podoby joint venture,“ popisuje TTC.

Technologické centrum TTC by se mělo plně rozběhnout na konci roku 2024. V prvním kvartálu příštího roku bude spuštěna trigenerační jednotka. S rekonstrukcí první části areálu se počítá na čtvrtý kvartál.

ebf 24 - tip duben

TTC Holding operuje s ročními tržbami kolem 1,2 miliardy korun s čistým ziskem na úrovni sta milionů. Skupina sdružuje osm společností zaměřených na datacentra, datovou komunikaci, elektroniku, kyberbezpečnost nebo vývoj softwaru a služby v IT.

K tomu pomohlo i několik akvizic z poslední doby. TTC do nich dala stovky milionů a koupila firmy ApS Brno a Anete (vývoj software), ReFoMa (kyberbezpečnost) a AWOS (průmyslová elektronika).

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Lupy? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).