Hlavní navigace

Android zřejmě míří na notebooky a s Chrome OS to moc nesouvisí

9. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Asus
Možná už napřesrok představí Google verzi Androidu pro plnohodnotné notebooky. Ale s chromebooky proto neskončí — jejich nabídka se naopak rozšíří.

Chrome OS se má sloučit s Androidem, odhadoval 29. října Wall Street Journal na základě toho, jak pochopil tvrzení svých nejmenovaných zdrojů z Googlu. Zprávu rychle převzala další média, ale Google ji za několik dnů popřel.

Google Chrome OS je v podstatě minimalistický operační systém — založený na Linuxu — který umí a umožňuje jen tolik, že v něm běží prohlížeč Google Chrome. Smyslem toho je, že je‑li webový prohlížeč — vlastně vykonavač webových aplikací — to jediné, co uživatel potřebuje, nemusí se na Chromebooku starat o aktualizace nebo o jinou softwarovou údržbu systému, jelikož Chrome OS se mu sám aktualizuje tak, jako vám se aktualizuje Google Chrome.

Na Chromebooku spustíte v zásadě to, co spustíte v Google Chromu také na jiném zařízení (s výjimkami). V chromebooku přitom máte místní úložiště (v dnes prodávaných chromeboocích zpravidla 32 GB) a některé aplikace, jako například Gmail Offline, lze nainstalovat místně a spustit i bez připojení k internetu.

Aplikačním tržištěm pro Chrome OS je „Internetový obchod Chrome“ (Chrome Web Store), z něhož si můžete přidávat aplikace ovšem i do prohlížeče Google Chrome na jiné platformě, jenže kdekoli jinde než na Chrome OS soutěží tato možnost s nativními aplikacemi pro onu platformu, a vývojáři se do aplikací pro Chrome nehrnou.

Chromebooky samy jsou ostatně okrajové, na prodejích PC se stále podílejí méně než třemi procenty (podle IDC), nicméně jejich prodeje meziročně vzrostou o pěkných 27 %, předpovídá Gartner, jenž odhaduje, že za letošní rok se prodá 7,3 milionu kusů; IDC odhaduje 7,5 milionu.

Android už se oproti tomu nachází na více než 1,4 miliardy zařízení, ohlásil Google koncem září.

Nedostatek aplikací pro Chrome OS se Google rozhodl zmírnit také vývojem ARC — App Runtime for Chrome — který umožňuje zabalit pro Chrome aplikace pro Android, ale zatím zůstává v betě.

WSJ: Chrome OS se sloučí s Androidem

Podle Wall Street Journalu běží práce na „sloučení“ obou systémů už dva roky — od chvíle, kdy vedení Androidu převzal Sundar Pichai, jenž se do té doby zabýval v Googlu produktovým řízením právě Chromu, a také googlovských aplikací. (Sundar Pichai řídí od letošního srpna Google jako takový, v rámci holdingu Alphabet.)

Jeden ze zdrojů tvrdí, že sloučený, jednotný operační systém má být hotov v roce 2017, ale že už napřesrok chce Google představit jeho předběžnou verzi.

Jenže podstata této zprávy se patrně netýká ani tak Chrome OS, mnohem spíše jde především o to, že Google se ve vývoji Androidu zaměří na notebooky, což také zmiňuje jeden ze zdrojů WSJ.

Sundar Pichai potvrdil toto směřování v obecné rovině v nedávném hovoru s investory, ve kterém řekl, že způsob, jakým využíváme mobilních výpočetních zařízení, postupně splyne s tím, co dnes považujeme za desktop.

PC s Androidem jsou nasnadě

Android nepochybně postupně míří na osobní počítače — jakmile totiž vezmete úspěšný systém pro dotykové mobilní telefony a přenesete jej na tablet, ke kterému lze připojit klávesnici, je už jen otázkou dostatku vhodných aplikací, ale ovšem také dostatečné vyspělosti přeneseného systému, aby takové zařízení dokázalo posloužit jako osobní počítač.

Zařízení zhruba třídy netbooku, ale s Androidem, začala se objevovat od roku 2013, například Lenovo IdeaPad A10, nebo HP SlateBook 14. Na trhu zjevně neuspěla. Podstatnou měrou patrně proto, že Android se pro taková zařízení nehodí. Zatím.

Ale v čem by mělo spočívat sloučení Androidu s Chrome OS, je‑li jediným smyslem Chrome OS to, že si v něm můžete spustit Chrome? Povede vývoj ARC postupně na společný formát aplikací? Získá Android jako takový možnost otevírání aplikací v oknech vedle sebe? Tu bude určitě potřebovat, má-li soutěžit s Windows nebo s OS X.

(Je „multi-window“ na zařízeních Samsung Galaxy a jsou některé další, patrně nepříliš spolehlivé možnosti pro zařízení „rootnutá“.)

O vpravdě „sloučení“ obou systémů se však nejspíše nejedná. Nedávalo by smysl. Zdroje možná měly na mysli cosi jako funkční přiblížení.

Chromebooky nekončí, prohlašuje Google

Mediální ohlas vyvolaný zprávou WSJ podnítil k odpovědi Hiroshiho Lockheimera, v Googlu nyní staršího viceprezidenta pro Android, Chrome OS a Chromecast.

Lockheimer sice na blogu potvrdil, že pracují na způsobech, jak z obou systémů spojit to nejlepší, údajně však nezamýšlejí ukončit vývoj Chrome OS.

Připomíná, že teprve letos uvedli „pracovní chromebooky“ zaměřené na firmy. Slibuje také další vylepšení Chrome OS a uvedení „tuctů“ nových chromebooků v roce 2016.

Tipy C

Přitom poukazuje na to, že Google zaručuje pro chromebooky pětiletou podporu. Už jen tato tabulka zavazuje Google udržovat Chrome OS přinejmenším do roku 2020. Ale i v článku na WSJ se nakonec píše, že Google bude Chrome OS nadále udržovat.

Ovšem ne navždy. Chrome OS je možná přece slepou větví. Ale zatím se chromebooky prodávají patrně ke spokojenosti zúčastněných, zároveň je však už zřejmé, že od nich lze sotva čekat nějaký zásadní průlom. Ale v tom, co se doneslo Wall Street Journalu, jde o chromebooky zjevně až na posledním místě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).